^ Вгору
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Новини

«Ти велична і проста. Ти стара і вічно нова. Ти могутня, рідна мово!»

Цьогоріч усе світове українство вперше відзначає День української писемності та мови 27 жовтня.
На офіційном сайті Уповноваженого із захисту державної мови нагадують, що Президент України Володимир Зеленський 28 липня 2023 року підписав Указ №455/2023, відповідно до якого дата святкування Дня української писемності та мови була перенесена з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.
Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця (письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, ученого, ченця Києво-Печерського монастиря), з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови. Всесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий узяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

photo 2023-10-30 12-25-47

photo 2023-10-30 12-25-53

photo 2023-10-30 12-25-57

photo 2023-10-30 12-26-00
Традиційно в цей святковий день викладачі української мови нашого коледжу організовують урочистості, присвячені Мові – найціннішому скарбові, що передається від покоління до покоління та об’єднує минуле й прийдешнє. Цьогоріч відзначення знаменної дати вкотре відбулось в онлайн-форматі на платформі ZOOM. Увазі педагогів та студентів було представлено виховний захід «Ти велична і проста. Ти стара і вічно нова. Ти могутня, рідна мово!», який проілюстрував історію походження свята та складний і тернистий шлях української мови до її визнання та становлення. Усі присутні мали змогу послухати декламування віршів про мову, ознайомились з цікавим проєктом українських дизайнерів українського інституту Projector «Шрифтова абетка української ідентичності», дізнались про історію та умови проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Г. Шевченка та Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.
Історія України – це історія боротьби за самостійність та незалежність. Це історія розвитку та збереження власної національної ідентичності. Серед основних елементів національної ідентичності саме мова посідає головне місце.
Сергій Жадан влучно написав: «…Історія нині не просто переписується – вона переписується українською мовою».
Учімо, бережімо, розвиваймо нашу рідну мову!

Консоль налагодження Joomla

Сесія

Інформація облікового запису

Використання пам'яті

Запити до бази даних