^ Вгору
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Новини

Інформаційна година до дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

1sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

18 травня вшановуємо пам'ять жертв депортації кримськотатарського народу комуністичним тоталітарним режимом.

 

Цього дня, 1944 року згідно із таємною постановою Державного комітету оборони № 5859-сс «Про кримських татар», підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД з метою звільнення Кримського півострова від корінного населення.

Формальною підставою стали обвинувачення кримських татар у масовому дезертирстві та колабораціонізмі, що геть не відповідало дійсності – понад 17 тисяч кримських татар служили в Червоної армії з перших днів війни. Третину учасників партизанського руху, що розгорнувся на півострові, також складали кримські татари.

Спецоперація, у якій було залучено 32 тисячі співробітників НКВД, розпочалася о 3-тій годині ночі. Депортованим (а це були переважно жінки, діти, старі, оскільки усе доросле чоловіче населення воювало) давалося на збори від кількох хвилин до пів години, після чого їх звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, а звідти переповненими, наглухо закритими ешелонами відправляли на «спецпоселення» на схід – в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан. Частина депортованих потрапила на примусові роботи до Московського вугільного тресту, до таборів фронтового резерву та до ГУЛАГу. Дорога тривала до трьох тижнів. Багато депортованих від голоду та хвороб померли в дорозі.

Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Окремою трагічною сторінкою цієї спецоперації стала доля жителів кількох кримськотатарських сіл на Арабатській стрілці – про них просто забули, а коли спохопилися, то просто вивезли на баржі в море і потопили. Також у 1944-му з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців». Лише 1989 року кримським татарам дозволили повернутися на батьківщину. Радянський тоталітарний режим прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар ‒ понад 40 років у переписах населення СРСР згадки про кримських татар були заборонені. Під час каральних операцій на півострові знищено культурні та історичні пам’ятки, змінено історичні назви місцевостей, заселено вихідців із росії та інших республік. Російська окупація призвела до великого занепаду культурного життя на півострові, знищено багато історичних та архівних документів

Починаючи з 1994 року, в Україні 18 травня є Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар, а з 2016 року – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, згідно з постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року «Про визнання геноциду кримськотатарського народу».

З 2016 року – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. З початком окупації росією Кримського півострова у 2014 році історія повторюється, російська влада продовжує дискредитацію та утиски кримських татар, що лишилися на півострові. Тисячі кримських татар змушені були знову покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада кидає за грати, катує, проводить репресивну політику залякування, безслідного зникнення кримських татар, порушення громадянських, політичних і культурних прав. Нині, з початком повномасштабної агресії росії проти України, виникають нові виклики. Це стосується і новоокупованих територій у Херсонській та Запорізькій областях, куди після початку тимчасової окупації Криму переселилися багато кримських татар. Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського режиму. Мріємо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна буде вільною і киримли будуть повноправно господарювати на своїй історичній території. Віримо – жахливі воєнні злочини, вчинені в нашій країні терористичними військами російської федерації, матимуть покарання. Україна має величезний запит на справедливе правосуддя. Вічна їм пам’ять…

1111sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

2222sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

3333sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

4444sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

5555sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

6666sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

7777sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

8888sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

9999sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

10sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

11sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

12sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

13sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

14sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

15sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

16sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

17sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

18sdfghsfghsfgsfgsfdgsdfgsdfg

 

Консоль налагодження Joomla

Сесія

Інформація облікового запису

Використання пам'яті

Запити до бази даних