^ Вгору
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Новини

Свято рідної мови

Сьогодні, 21 лютого, відзначається Міжнародний день рідної мови, який було запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них.
В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин України, Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

11

 

11 13 
14 15

До цієї знаменної дати викладачами циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін Лобко-Лобановською В.А., Богдан І.М. разом з Саєнко О. І. –завідувачкою сектору читальної зали Харківської обласної бібліотеки для юнацтва в онлайн-форматі було проведено тематичний виховний захід «Мова єднає».

Учасників зустрічі привітав Скофенко Сергій Миколайович -заступник директора з виховної роботи нашого коледжу, який ще раз наголосив на значенні рідної мови для кожного з нас.
Студенти взяли участь у вікторині «Мовний квіз», показавши знання історії рідної мови, володіння нею, що є однією з найважливіших ознак високої культури й освіченості. Найактивнішим учасником та знавцем мови став Каніщев Андрій (гр. ТР-109).
Саєнко Ольга Іванівна підготувала цікавий матеріал, з якого
студенти дізналися про те, що чимало сучасних українських зірок створюють музику до текстів віршів, які свого часу написали великі поети.
Впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. Таким чином, ми по-новому або ж, взагалі, вперше по-справжньому відкриваємо для себе Шевченка - актуального та модного. Присутні прослухали пісню Скрябіна " Ох, не однаково мені".
До поезії Василя Стуса теж звертаються українські гурти, співаки та співачки різних жанрів - від попмузики до металу: Сестри Тельнюк, Марія Бурмака, муз. гурт Фіолет та інші.
Львівський репер Паліндром написав пісню "Не дожив", використавши слова з вірша Василя Стуса "Ще й до жнив не дожив».
Зачарувала своєю поезією сучасних співаків і Леся Українка. Артем Пивоваров та Ольга Полякова дуетом виконали пісню на поезію Лесі Українки «Тішся».
Ще студенти дізналися про відеоблогера у Тік Ток Андрія Шимановського- молодого хлопця, що активно популяризує українську мову в соцмережах за допомогою коротких відеороликів. Зрозумівши, що в такому форматі ніхто не навчає української мови, а він володіє цим умінням, вирішив, щоб якомога більше людей про це дізналися. Андрій - професійний актор театру і кіно.
Впродовж цього дня також було проведено мовну олімпіаду, в якій взяли участь 50 студентів.
Тож головне завдання кожного українця – любити, берегти й збагачувати материнське слово, невпинно утверджувати українське мову, щоб вона служила єднанням між поколіннями, возвеличувала нашу славну державу та незламних українців!
Голова циклової комісії
соціально-гуманітарних дисциплін Валентина Лобко-Лобановська

 

 

 

Консоль налагодження Joomla

Сесія

Інформація облікового запису

Використання пам'яті

Запити до бази даних