^ Вгору
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Новини

День української писемності та мови

Сьогодні, 9 листопада, ми відзначаємо День української писемності та мови. 

Свято було встановлено Указом Президента в 1997 році. Дата 9 листопада обрана невипадково. Церковне свято, що відзначається в цей день, присвячене українському літописцю Нестору. За деякими дослідженнями, саме з його праць починається українська писемність.

Відзначення Дня української писемності та мови – це  не лише проголошення благородної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її протягом усього життя! Адже сьогодні, у час важких випробувань, мовний фронт, як і оборона мовних кордонів, – один з наріжних каменів нашої цілісності та суверенітету.

За традицією 9 листопада педагоги, студенти та інші працівники  нашого коледжу взяли участь у наймасовішому флешмобі осені – загальнонаціональному радіодиктанті національної єдності – 2022, до написання якого долучились також і переселенці, якими опікується наш освітній заклад.

Авторка тексту – українська письменниця й режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик, читала його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

До цієї знаменної дати викладачками циклової комісії соціально-гуманітарних дисциплін В. А. Лобко-Лобановською та І. М. Богдан в онлайн-форматі було проведено тематичний виховний захід «Мово моя українська…», присвячений Мові – найціннішому скарбові, що передається від покоління до покоління та об’єднує минуле й прийдешнє.

Свято української писемності та мови – це той день, у який стартують два визначних мовних конкурси: ХІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Т. Г. Шевченка та ХХІІІ Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика. Студенти нашого коледжу взяли участь онлайн у І етапі цих мовних змагань. 

Уже третій рік поспіль наші студенти беруть участь у Всеукраїнському відкритому марафоні з української мови, який проходить на освітній платформі HUMAN у дистанційному форматі (у чотири етапи).

Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб. Українську мову неодноразово забороняли й намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид.

Українська мова має глибоке історичне коріння. За час свого існування вона пережила не менше пів тисячі циркулярів та указів, постанов і ухвал, розпоряджень та наказів про заборону.

Але вона вистояла і з 24 лютого 2022 року розпочала свій вирішальний контрнаступ.

Мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Тож, любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже вона, як і Україна, – у нашому серці і починається з кожного з нас.

Мова – це наша зброя!

 

Голова ЦК соціально-гуманітарних дисциплін,

викладачка дисципліни

«Українська мова (за професійним спрямуванням)»

ЛОБКО-ЛОБАНОВСЬКА Валентина Анатоліївна;

Голова МО кураторів груп, викладачка дисципліни 

«Українська мова (за професійним спрямуванням)»

БОГДАН Ірина МиколаївнаПисемність 1

Писемність 2

Писемність 3

Писемність 4

Писемність 5

 

Консоль налагодження Joomla

Сесія

Інформація облікового запису

Використання пам'яті

Запити до бази даних